Bela Tehnika Kovačević

I tekstil je veliki zagađivač životne sredine

Potrošnja odeće, obuće i tekstila za domaćinstva u EU godišnje odnese 1,3 tone sirovina i više od 100 kubnih metara vode po stanovniku, saopštila je Evropska agencija za životnu sredinu (EEA).

Agencija je upozorila da su u tom sektoru potrebne velike promene na putu ka cirkularnoj ekonomiji kako bi se smanjila emisija gasova sa efektima staklene bašte, podstaklo ponovno korišćenje resursa i zaštitila priroda.
Izveštaj EEA “Tekstil u evropskoj cirkularnoj ekonomiji” predstavlja novi dokaz ekološkog i klimatskog uticaja potrošnje tekstilnih proizvoda u EU, od odeće i obuće, do tepiha i nameštaja. Informacije se zasnivaju na tehničkom izveštaju EEA Centra za otpad i materijale u zelenoj ekonomiji (ETC/WMGE).

Prema istraživanju EEA, za proizvodnju i rukovanje odećom, obućom i tekstilom za domaćinstva prodatim u EU u 2017. upotrebljeno je, kako se procenjuje, 1,3 tone primarnih sirovina i 104 kubna metra vode po stanovniku EU. Oko 85% tih materijala i 92% vode iskorišćeno je u drugim regionima sveta.

Gledano na potrošnju vode i upotrebu primarnih sirovina, odeća, obuća i tekstil za domaćinstva predstavljaju četvrtu po veličini kategoriju u EU posle hrane, stanovanja i transporta. Ta grupa proizvoda prouzrokuje drugi po velični pritisak na korišćenje zemljišta, posle hrane, i takođe znatno hemijsko zagađenje i zagađenje vode, uključujući plastična mikrovlakna koja se ispuštaju u pranju, kao i različite negativne socijalne efekte.

EEA je navela i da je proizvodnja odeće, obuće i tekstila za domaćinstva za Evropljane uzrok emisije, procenjuje se, 654 kilograma CO2 ekvivalenta po stanovniku EU pa je tekstil peti po veličini izvor emisije CO2 povezane sa privatnom potrošnjom. Oko tri četvrtine te emisije se realizuje van EU.

Tekstil i cirkularna ekonomija

Politike i principi kružne ekonomije, poput eko-dizajna i ponovnog korišćenja, imaju potencijal da ublaže ekološke i klimatske efekte proizvodnje i potrošnje tekstila, navodi se u brifingu EEA.

Važećim EU politikama od članica se traži da do 2025. počnu da prikupljaju i odvajaju tekstil u otpadu i obezbede da prikupljeno ne završi u spalionicima ili na deponijama.

Prema EEA, modeli kružne ekonomije u sektoru tekstila, poput zakupa, deljenja, vraćanja i preprodaje, treba da se podstiču kroz politike koje se tiču materijala i dizajna, proizvodnje i distribucije, upotrebe i ponovne upotrebe, prikupljanja i recikliranja.

Mogu da budu ukljućene i politike koje se odnose na održivu proizvodnju i proizvode, eko-dizajn i standard trajanja, zelene javne nabavke, bezbedne i održive materijale, sprečavanje bacanja i produženu odgovornost proizvođača, označavanje i standarde, navela je EEA.

Izvor: Euractiv.rs

SADRŽAJ PREUZET SA: reciklerisrbije.com

Call Now Button